Introduksjon
Jubileumskonsert
Biografier
Kjøp platen
Spill av
Denne CD-utgivelsen skjer i anledning to jubileumsfeiringer: Halfdan Kjerulfs 200-årsjubileum og DnS sitt 170-årsjubileum. Tittelen «Sangen har lysning» er tatt fra Bjørnstjerne Bjørnsons dikt og er valgt fordi den beskriver hva sangen betyr for oss. Målet med utvalget av sanger er å presentere det beste av firstemmig mannssang fra 1800-tallet. Uten Kjerulf og Den norske Studentersangforening hadde kulturlivet i Norge vært fattigere. Denne CD-en representerer derfor en viktig del av kulturarven vår.
Forbindelsen mellom Kjerulf og DnS er nær, for Kjerulf ble ansatt som korets første dirigent i 1845. De fleste komposisjonene hans for firstemmig mannskor er skrevet til DnS, og ni av de nitten sangene på denne CD-en er derfor av Kjerulf. DnS har gjennom hele sin historie holdt Kjerulf-sangene i hevd. Særlig har korets nåværende dirigent, Carl Høgset, vist stort engasjement for Kjerulf ved å la koret innstudere både levende og glemte Kjerulf-sanger. Mannssangen forener altså Halfdan Kjerulf med Den norske Studentersangforening, siden hans karriere som dirigent og romansekomponist for alvor fikk fart da han ble dirigent for koret i 1845.
Av totalt ca. 350 verker skrev han mer enn 40 originalkomposisjoner for mannskor og arrangerte enda flere. Det var gjennom de firstemmige komposisjonene for DnS at hans første modne komposisjoner ble skapt. Den første sangen som fikk stor suksess, var «Solvirkning» fra 1846, basert på en skisse av Hans Gude og et dikt av Welhaven. Senere kom andre suksesser, som «Brudefærden i Hardanger», også basert på et bilde, «Norges Fjelde» med tekst av Henrik Wergeland og «Jubilate, amen!», i vår versjon med originaltekst av den irske nasjonalskalden Thomas Moore.
Alle de nevnte sangene er med på denne CD-en. Disse og andre av Kjerulfs komposisjoner for mannskor la grunnlaget for den suksess DnS fikk de første årene. Koret bestod i starten av omkring 60 studenter, noe som var betydelig, siden universitetet omkring 1845 bare hadde mellom fem og seks hundre studenter. Under Kjerulfs dirigentperiode deltok DnS på en rekke private og offentlige tilstelninger, og koret inspirerte andre grupper til å danne mannskor. Dette resulterte i Oslo Håndverker Sangforening, stiftet av Johan Gottfried Conradi i 1845, og Handelsstandens sangforening, stiftet av Johan Diederich Behrens i 1847. (Behrens var for øvrig dirigentassistent for Kjerulf i DnS.)
SANGEN FREMMER NASJONALFØLELSEN
I det hele tatt kom Kjerulfs sanger til å fremme og utbre nasjonalfølelsen i årene etter 1814. Man kan snakke om et veritabelt vårbrudd blant de syngende og diktende gjennom sanger som hyllet fedrelandet, friheten og historien. Derfor er Norges første nasjonalsang fra 1820, «Sønner av Norge» av Henrik Anker Bjerregaard til melodi av Christian Blom, tatt med. Den patriotiske tonen slås an allerede i første vers: «Fedrenelandet innvies vår sang.» På denne CD-en fins i tillegg flere andre populære nasjonale sanger: Reissigers «Fædrelandssang» («Højest løfter jeg nu Guldpokalen»), Nordraaks «Olav Trygvason» og «Gamle Norge» («Der ligger et land mot den evige sne»,) samt selvsagt «Ja, vi elsker», alle med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Vi har også med Lars Møller Ibsens «Det norske flag», Kjerulfs «Sang til 17de Maj 1864» til tekst av Andreas Munch, komponert til 50-årsjubileet for grunnloven, og «Norges Fjelde» til tekst av Henrik Wergeland.
Den fremste av de nasjonale sangene er uten tvil «Ja, vi elsker» av Bjørnstjerne Bjørnson, komponert av hans fetter Rikard Nordraak
Den ble fremført første gang ved 17.-maifeiringen på Eidsvoll av blant andre medlemmer av DnS under ledelse av Johan Diederich Behrens, som da hadde overtatt som dirigent etter Kjerulf. Senere på dagen lød en reprise fra Aulatrappen, der sangere fra DnS, Handelsstandens og Håndverkernes sangforening deltok, et kor på vel 200 sangere. Siden har DnS hver 17. mai avsluttet sin konsert på Aulatrappen med «Ja, vi elsker».
Det tok ikke lang tid før «Ja, vi elsker» utkonkurrerte «Sønner av Norge» som nasjonalsang. Versjonen på denne CD-en inneholder alle de åtte versene. Sjelden hører vi alle versene sunget, så vi syntes det var grunn god nok til å spille inn en fullstendig versjon..
SANGEN ER KULTURBÆRER
Frem fra glemselen har vi også hentet Johan Sebastian Welhavens hyllest til Ole Bull, skrevet i 1838. Diktet er tonesatt både av Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Det er Griegs versjon fra 1901 som er valgt her. Sangen ble urfremført under komponistens ledelse i anledning avdukningen av Stephan Sindings Ole Bull-statue i Bergen 17. mai samme år. I dette tilfellet ser vi hvordan diktekunst og harmonisk kormusikk går opp i en høyere enhet.
I «Sangen har lysning», skriver Bjørnson: «Samtidens længsler i toner vi fange, in for en eftertids sjelfulle sans”. Denne linjen synes vi beskriver både DnS, Bjørnson og hans samtidiges virke for omkring 150 år siden. Med denne CD-en har vi villet fange og puste liv i frihets- og uavhengighetslengselen i Norge på 1800-tallet. Slik bidrar vi gjennom vår sang til å bære kulturarven videre
INNSPILLINGEN
CD-en er innspilt i Universitetets aula 6. og 7. september 2014 og i Uranienborg kirke 7. og 8. mars og 6. og 7. juni 2015. Utvalget av sanger gjort av dirigent Carl Høgset og to tidligere formenn: Terje Bjørkheim og Rolf Valle.
Produsent: Morten Lindberg
Tekniker: Beatrice Johannessen
Redigering: Jørn Simenstad
Miks og mastering: Morten Lindberg
Prosjektleder: Terje Bjørkheim
Cover- og bookletdesign:
Sturla Bakke og Jens Bjørlo Tandstad
Websider : Jens Tandstad
Tekst: Aage Rognsaa
Lorem ipsum dolor sit amet.
Halvdan Kjerulf var Den Norske Studentersangforenings første dirigent, og Norges første internasjonalt anerkjente komponist. Han komponerte mer en hundre sanger for firstemmt mannskor til tekster av Wergeland, Welhaven og andre kjente norske diktere. Sammen med disse dikteren skapte Kjerulf en ny bevegelse for å fremme den norske uavhengighetsfølelsen.
Johan Svendsen var venn av Grieg og er først og fremst kjent for sine orkesterverker. Han komponerte lite for kor, men hans «Aftonröster» hører hjemme i DnS sitt stamrepertoar.
Edvard Grieg regnes som Norges største komponist, men står på mange måter på skuldrene til Halvdan Kjerulf, ikke mist når det gjald å bruke norsk folkemusikk i kunstmusikken. Men også Nordraak betød mye. Etter at Grieg hadde hørt Nordraak synge og spille noen av sine komposisjoner skrev han: «Det faldt som en Tåge fra mine Øjne og jeg vidste, hvad jeg vilde. Det var ikke just det, som Nordraak vilde, men jeg tror at Vejen til mig gik igjennem ham.»
Johan Selmer var en original komponist som skrev musikk litt på tvers av de nasjonalromantiske strømninger. Han skrev 56 verk for kor, hvorav «Sangen har lysning» med tekst av Bjørnson ofte ble sunget av DnS på slutten av 1800-tallet.
Christian Blom er først og fremst kjent for å ha komponert «Sønner av Norge», som ble Norges første offisielle nasjonalsang fra 1820. Han komponerte også en del andre sanger, ofte med sterkt patriotiske tekster.
Johan Gottfried Conradi er en av pionerene og en sentral igangsetter for norsk korbevegelse. Allerede i 1843 samlet han noen akademikere og håndverkere til et lite mannskor, som det imidlertid ikke ble noe mer ut av. Noen år senere ble det mer sving på sakene da han etablerte håndverkernes og handelstandens kor i 1847 og 1848. I 1857 etablerte han sammen med Halfdan Kjerulf de såkalte Abonnementskonsertene, som bidro til å spre originalskrevet norsk musikk til et større publikum.
Lars Møller Ibsen var opprinnelig dansk, men kom til Christiania i 1810, der han etablerte en musikkhandel sammen med musikeren og komponisten Waldemar Thrane. Han virket senere som sanglærer og komponerte enkelte sanger, mest kjent er «Mens Nordhavet Bruser» med tekst av C. N. Schwach.
Friedrich August Reissiger var opprinnelig tysk, men flyttet til Norge i 1840, da han fikk stilling som korinstruktør ved Christiania Theater. Han har komponert mer enn 60 sanger for mannskor, de fleste fra sin tid som dirigent i Halden. Hans mest kjente mannskorverk er «Oalv Trygvason» og «Den norske sjømann», begge sanger som hvert år fremføres av DnS på 17- mai-konserten fra Aulatrappen.
Rikard Nordraak var fetter av Bjørnstjerne Bjørnson og er mest kjent som komponist av «Ja, vi elsker». Sange ble uroppført av medlemmer av Den nosrkse Studentersangforening 17. mai 1864. Nordraak, som døde bare 24 år gammel, komponerte også «Olav Trygvason2 og «Der liger et land mot den evige sne2, begge med tekst av Bjørnson. Også Nordraaak var begeistret for Ole Bull og ønsket å formidle det norske i sin musikk.
Bjørnstjerne Bjørnson
Kong Karl XV
Johan Sebastian Calmeyer Welhaven
Conrad Nicolay Swach
Yngve Søberg
Carl Høgset
6 - 18
<
>
"Lyden i seg selv er en opplevelse.
Inspillingen er verdig forening av moderne
studioteknikk og klassisk mannskor"
Inspillingen er gjort ved
Lindberg Lyd
Eller betal med PayPal
TAKK TIL
PLATEN ER UTGITT MED STØTTE FRA
UNIVERSITETET I OSLO OG THON HOTELS